Hallo daar! Heb je ooit gehoord van ‘au Bain marie‘? Zo niet, geen zorgen. Ik ben hier om je alles te vertellen wat je moet weten over deze fantastische kooktechniek. Het is een essentieel instrument in elke horecakeuken.

In elke professionele keuken kom je een au bain marie tegen. Het is een onmisbaar instrument voor het bereiden van voedsel op een gecontroleerde en delicate manier. Maar wat is een au bain marie eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk in de horeca? Laten we dat eens onderzoeken.

Wat is een au bain marie en waarom is het zo belangrijk?

Een au bain marie is een kooktechniek waarbij je een kom of pan met voedsel plaatst in een grotere pan met heet water. De truc is dat het water in de grotere pan niet mag koken. Dit zorgt voor een langzame en gelijkmatige verwarming van het voedsel. Het is perfect voor het smelten van chocolade, het bereiden van sauzen, of het warm houden van soepen zonder ze te verbranden.

Deze techniek is zo belangrijk omdat het de kwaliteit en consistentie van je gerechten verbetert. Het voorkomt dat voedsel te snel kookt of verbrandt, wat cruciaal is in een professionele keukenomgeving waar precisie en consistentie van groot belang zijn.

Hoe werkt een au bain marie in de praktijk?

In de praktijk is het gebruik van een au bain marie vrij eenvoudig. Je vult de grotere pan met water en zet deze op het vuur. Vervolgens plaats je de kleinere pan met het voedsel erin. Het water in de grotere pan moet heet zijn, maar niet koken. Hierdoor wordt het voedsel langzaam en gelijkmatig verwarmd.

Het mooie van deze techniek is dat je er vrijwel geen omkijken naar hebt. Je kunt rustig doorgaan met andere taken in de keuken, terwijl je eten langzaam en perfect gekookt wordt.

De technische kant van de au bain marie

De technische kant van de au bain marie draait allemaal om de wetenschap van warmteoverdracht. Het hete water zorgt voor een constante en gelijkmatige warmtebron, waardoor het voedsel op een gecontroleerde manier kan garen. Dit zorgt voor een veel beter resultaat dan bij directe verhitting, zoals bij bakken of grillen.

De voordelen van het gebruik van een bain marie in jouw keuken

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een au bain marie in jouw keuken. Zoals ik al eerder zei, zorgt het voor een langzame en gelijkmatige verwarming van je gerechten. Dit betekent dat je voedsel nooit zal verbranden of te snel zal koken, wat resulteert in perfect bereide gerechten elke keer weer.

Bovendien bespaart het je tijd en energie. Je hoeft niet constant bij je eten te blijven om te controleren of het niet verbrandt. In plaats daarvan kun je rustig doorgaan met andere taken terwijl je eten langzaam en perfect gekookt wordt.